מהם המאפיינים של אסטרטגיות מוצלחות?

ד”ר משה יונתני

הגדרנו אסטרטגיה כתכנית כוללת וארוכת טווח לשימוש במשאבים, על מנת להשיג מטרה או מטרות.

באופן כללי, יש ארבעה מאפיינים לאסטרטגיות מוצלחות:

  • מטרות ברורות, עקביות וארוכות טווח
  • הבנה מעמיקה של הסביבה
  • הערכה אובייקטיבית של משאבים
  • יישום אפקטיבי

מהי הבנה מעמיקה של הסביבה? באופן כללי, האלמנטים החשובים ביותר בסביבתה של הפירמה הם לקוחות, מתחרים וספקים. לא משנה איך אנחנו מנתחים אותם – אסטרטגיה טובה צריכה להתבסס על הבנה מעמיקה שלהם. הבנה כזאת תסייע לנו גם אם נשנה כיוון בעתיד, כי ההחלטה הזאת תהיה מבוססת על ידע ולא על “תחושת בטן”.

מהם משאבים? למען הדיוק, יש להתייחס גם למשאבים וגם ליכולות. משאבים הם הנכסים היצרניים של הפירמה, ויכולות הן מה שהפירמה יכולה לעשות (למשל, יכולות פיתוח מוצר, יכולות ייצור, יכולות לוגיסטיות, יכולות שיווק). עלינו להעריך באופן אובייקטיבי את המשאבים והיכולות העומדים לרשותנו: משאבי אנוש, הון, מותג, טכנולוגיה, פטנטים, וכדומה. רבים טוענים שהמשאב החשוב ביותר הוא ידע. כמובן שיש להעריך גם את המשאבים שיש לנו בהווה, וגם את המשאבים והיכולות להם נזדקק בעתיד כדי ליישם את האסטרטגיה שלנו. אסטרטגיה טובה יוצרת התאמה טובה ככל האפשר בין המשאבים והיכולות של הפירמה, להזדמנויות בסביבה החיצונית (בשוק).

שלושת האלמנטים לעיל (כיוון, סביבה ומשאבים) הם הנדבכים החשובים ביותר בגיבוש אסטרטגיה. כפי שנאמר קודם, יש אלמנט נוסף, חשוב יותר יותר: יישום. ללא יישום בפועל, אין משמעות לאסטרטגיה. כדי להגדיל את הסיכוי ליישום מוצלח עלינו לחשוב, כבר בזמן שמגבשים אסטרטגיה, כיצד נוכל ליישם אותה.

כמובן שאין כאן ערובה להצלחה, אך ניסיון העבר מלמד שמי שיש לו את ארבעת המאפיינים הללו, גבוהים סיכוייו להצליח (ולא משנה אם מדובר בצבא, בחברה, או באדם). זוהי מסגרת חשיבה שימושית, שתוכלו להעריך באמצעותה את אסטרטגיה שלכם (או של המתחרים שלכם). אני רוצה להדגים זאת בעזרת ניתוח קצר של המקרה הבא: במלחמת ויאטנם הביסה אחת המדינות העניות והחלשות בעולם את המדינה בעלת הצבא החזק בעולם. איך אפשר להסביר זאת?

נבחן תחילה את הצד הצפון ויאטנמי במלחמה:

  • מטרות: מטרתם הייתה לאחד את ויאטנם תחת שלטון קומוניסטי. המטרה היתה ברורה ועקבית לאורך כל המלחמה (15 שנים).
  • הבנת הסביבה: אין ספק שהויאטנמים הבינו את ארצם טוב יותר מהאמריקאים. בנוסף, הם הבינו את המערכת הפוליטית בארצות הברית, שבה קשה מאוד לנשיא לתמוך במלחמה שנמשכת שנים ארוכות, עם נפגעים רבים, וללא ניצחון אמריקאי.
  • הערכת המשאבים: כבר בתחילת המלחמה, הויאטנמים הבינו שאין להם סיכוי בקרבות של צבא מול צבא, לא באוויר, לא בים ולא ביבשה. לכן הם נמנעו מקרבות גדולים (מלבד מספר מועט של ניסיונות). באופן כללי, הם ניהלו את המלחמה כך שתימשך כמה שיותר זמן, ותגרום לכמה שיותר הרוגים אמריקאים. רוב המלחמה התמקדו הצפון ויאטמנים בלוחמת גרילה. לא היתה להם יכולת להשמיד את חיל האוויר האמריקאי, וגם לא כוונה כזאת. אפשר לומר שהאסטרטגיה של הויאטנמים התבססה על הערכה אובייקטיבית של המשאבים שעמדו לרשותם.
  • יישום: בזכות מנהיגות כריזמטית ושליטה קפדנית היישום היתה מוצלח (אך המחיר היה נורא – כארבעה מיליון הרוגים).

ועכשיו נעבור לאמריקאים:

  • מטרות: האמריקאים חששו מ”אפקט דומינו”, לפיו השתלטות הקומוניסטים על ויאטנם תוביל להשתלטותם על שאר המדינות בדרום מזרח אסיה. אך קשה לטעון שהיתה להם מטרה ברורה במלחמה (איחוד ויאטנם תחת שלטון הדרום? החלשת הקומוניסטים?).
  • הבנת הסביבה: האמריקאים לא הבינו את ויאטנם ואת הויאטנמים. אחת הדוגמאות הטובות לכך היא ההערכה שכמות גדולה של הרוגים תביא לכניעת הצבא הצפון ויאטנמי (כפי שקרה ביפן בסוף מלחמת העולם השניה). ההערכה הזאת התבררה כשגויה.
  • הערכת המשאבים: בדיעבד, נראה שהאמריקאים העריכו את כוחם באופן מוגזם (הערכת יתר של משאבים).
  • יישום: מבחינת האמריקאים, למרות הצלחות בקרבות שונים, המלחמה הפכה לכזאת שאי אפשר להכריע בה, וגבתה עוד ועוד קורבנות מיותרים מכל הצדדים המעורבים.

לסיכום, אפשר להעריך את האסטרטגיה הצפון ויאטנמית כטובה יותר מהאסטרטגיה האמריקאית, על בסיס ארבעת המאפיינים (מטרות, סביבה, משאבים ויישום). בדיעבד נראה שלאמריקאים לא היתה אסטרטגיה ברורה – וזה כנראה מה שבאמת היה חסר להם.

אתם מוזמנים לנתח בעצמכם, בעזרת מסגרת החשיבה שהוצגה כאן, אסטרטגיות של מדינות וצבאות (נניח, את האסטרטגיה האמריקאית באפגניסטן, בעיראק, ובסוריה), או אסטרטגיות של חברות עסקיות. כמובן שתוכלו לנתח אפילו את האסטרטגיה שלכם בחיים – האם יש לכם מטרות ברורות? הבנה של הסביבה בה אתם פועלים? הערכה אובייקטיבית של המשאבים והיכולות שלכם? ומה לגבי יישום אפקטיבי?

אסטרטגיה - קורס

אסטרטגיה טובה מגדילה את הסיכויים שלך להצליח. 

הקורס אסטרטגיה מלמד אותך כיצד ליצור בעצמך אסטרטגיה שתפורה למידות הארגון שלך. לצפייה בשיעור הראשון בקורס.